Vocacions i talent

0

persones

Impulsem programes per fomentar l’educació i el talent científic i cultural

Perquè tots els infants i joves puguin desenvolupar al màxim les seves capacitats amb igualtat d’oportunitats.

Joves i ciència

La Fundació Catalunya La Pedrera promou les vocacions i el talent en l’àmbit científic, incentivant l’excel·lència i garantint també la igualtat d’oportunitats. Entre els diversos programes que es desenvolupen en aquest àmbit destaca Joves i ciència, que aquest 2021 s’ha reprès amb normalitat després de l’aturada per la pandèmia de COVID, amb la benvinguda de 60 nous participants que s’han incorporat a la tretzena edició del programa: 30 joves de la promoció 2020 i 2021, respectivament. La primera fase del programa, les estades científiques a Món Natura Pirineus de l’estiu, es va desenvolupar seguint el protocol COVID-19 que s’havia establert pel conjunt de programes científics i es van poder desenvolupar amb normalitat.

Al mateix temps, els participants de Joves i Ciència en segona i tercera fase han fet les seves estades a centres de recerca locals i internacionals, respectivament, sempre respectant les mesures sanitàries i de contingència de la pandèmia.

Simultàniament, durant la tardor i hivern de 2021, els participants de la fase 1 han dut a terme les seves recerques i elaborar els articles científics, supervisats per els/les investigadors/es que lideren els projectes.

Saber-ne més

0

persones

Fellows

Els Fellows de la Fundació Catalunya La Pedrera són una comunitat de persones que han participat als programes científics de la Fundació, creada amb la voluntat de fer xarxa més enllà del seu pas pels programes. Durant l’any 2021 l’ús de la tecnologia i la virtualitat, que durant la pandèmia va ajudar a mantenir la connexió entre els Fellows de la Fundació, s’ha mantingut i s’ha fet en línia el cicle de conferències Ciència en femení. Al llarg de tres sessions programades entre l’11 de febrer (Dia de la Dona i la Nena en Ciència) i el 8 de març (Dia Internacional de la Dona) es van organitzar taules rodones de debat entre dones referents en diferents àmbits científics.

També en format virtual, s’han promogut sessions de formació per a membres de la comunitat de Fellows, amb el webinar sobre Oportunitats de recerca durant la carrera i el curs de formació de dues sessions VisOOal Science, per aprendre a representar dades i comunicar la ciència de forma atractiva. Durant l’últim trimestre, la comissió de Fellows, formada per joves voluntaris que lideren la organització d’activitats que es duen a terme en el marc del programa, també han organitzat en línia la sessió Welcome Fellows per donar la benvinguda i motivar als nouvinguts a la comunitat.

Amb l’objectiu de recuperar la presencialitat, a finals de 2021 s’ha iniciat el cicle d’activitats Sci-Art: una simbiosi perfecta, al voltant de la intersecció entre art i ciència. En el marc d’aquest cicle es va organitzar una visita a l’exposició Ciència Fricció al CCCB, amb l’objectiu d’inspirar noves iniciatives que incorporin la mirada STEAM en els projecte que s’impulsin a partir d’ara.

Saber-ne més

participants

Bojos per la ciència

Durant l’any 2021 la major part dels 10 cursos de Bojos per la ciència, destinats a fomentar les vocacions científico-tecnològiques entre joves de batxillerat, van poder-se dur a terme combinant sessions en format virtual amb la presencialitat, depenent de les mesures sanitàries vigents en cada moment i sempre garantint la màxima seguretat de les i els participants i investigadors/es.

Aquesta segona edició del programa amb sessions en format virtual, va permetre enfortir l’expertesa dels centres de recerca en matèria de divulgació científica a través d’eines en línia, i va fer possible donar continuïtat al programa amb la màxima normalitat per als més de 250 participants.

Saber-ne més

Participants

Campus Natura

El programa Campus Natura ha arribat a la seva tercera edició el 2021. Després de dues edicions convivint amb la pandèmia, aquest any el programa s’ha pogut completar amb èxit, seguint la planificació i calendari plantejats.

Els 15 estudiants participants al Campus Natura 2021 han pogut gaudir de la singularitat del programa, realitzant totes les sessions pràctiques, visitant diferents espais naturals representatius del territori de Catalunya de la mà de professionals del sector per aprendre sobre la sostenibilitat, la biodiversitat i la conservació de la natura.

S’ha millorat el programa ampliant la sessió a la Muntanya d’Alinyà, que ha passat d’un a dos dies, i incloent el transport en autocar a totes les sessions.

Saber-ne més

Estudiants

Campus Ciència i alimentació

Després que la pandèmia obligués a cancel·lar el programa al 2020, el Campus Ciència i alimentació ha pogut realitzar la seva primera edició l’estiu del 2021, seguint el protocol COVID-19 que s’havia establert pel conjunt de programes científics. 30 participants de primer i segon de batxillerat van gaudir d’una setmana a l’entorn de Món Sant Benet, aprenent i descobrint els aliments i processos culinaris des de l’òptica de diferents disciplines científiques, de la mà de professionals del Centre d’Agrogenòmica de Catalunya, la Universitat de Barcelona o l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries, entre d’altres.

Saber-ne més

Estudiants

Joves per la Medicina

Aquest 2021 ha vist el naixement d’aquest nou programa amb què la Fundació Catalunya La Pedrera vol promoure el talent i les vocacions en l’àmbit de la medicina, amb dues edicions dins del mateix any. La primera es va fer entre els mesos de febrer i maig, en format íntegrament en línia i en col·laboració amb l’Hospital Clínic, en què 25 nois i noies participants van poder aprendre i aprofundir en el món de la medicina i la recerca en aquest àmbit.

Arrel de la gran acollida del programa, el novembre del 2021 s’ha fet una segona edició, aquesta vegada ja en forma presencial. Aquesta segona edició ha acollit 150 joves que durant 18 dissabtes van fer sessions a alguns dels hospitals més importants de l’àrea metropolitana de Barcelona: Hospital de Sant Pau, Parc Salut Mar, Hospital de Bellvitge, Hospital Germans Trias i Pujol i Hospital Clínic; i 3 entitats de l’àmbit de la salut: l’Institut Català d’Oncologia, l’Institut de Salut Global i la Fundació Alícia.

La motivació dels i les professionals dels diferents centres sanitaris és fonamental per al desenvolupament d’aquestes formacions, i molt especialment en aquest any 2021, en què, tot i la sobrecarrega de feina que ha suposat la pandèmia en aquest sector, van fer un esforç per seguir formant els i les joves del país.

Saber-ne més

Estudiants

Projectes d’impuls a la recerca

La Fundació Catalunya La Pedrera impulsa la recerca en l’àmbit de la ciència i la medicina amb diversos projectes. És el cas del programa Talents, que ajuda a joves especialistes en medicina o infermeria a desenvolupar el seu projecte de recerca dins els centres d’investigació adjunts o propis dels centres hospitalaris. L’any 2021 es van atorgar 20 ajuts, repartits entre professionals de l’Hospital Germans Trias i Pujol, l’Hospital Clínic de Barcelona, l’Hospital de Bellvitge i el Vall d’Hebrón Institut d’Oncologia.

I també per promoure l’excel·lència científica la Fundació col·labora amb el Barcelona Institut of Science and Technology (BIST) mitjançant beques al mèrit per a estudiants amb vocació investigadora o per a investigadors en etapa post-doctoral que tinguin inquietud per l’ensenyament i vulguin formar-se com a docents per donar resposta als reptes actuals de l’educació en aquest àmbit.

Saber-ne més

0

estudiants i participants

Programa d’Acompanyament Educatiu (PAE)

Un dels objectius de la Fundació és millorar el creixement formatiu dels infants i joves amb diversos projectes, entre els quals destaca el Programa d’Acompanyament Educatiu (PAE). El 2021 ha estat un any de reactivació d’aquest programa: dels 215 infants i joves a principis d’any, vam arribar a 540 al juny i hem tancat el desembre amb 641 participants. El seguiment rigorós de les mesures i protocols COVID ha estat essencial per a mantenir l’activitat, no havent-se produït cap contagi en el sí de l’activitat ni cap confinament preventiu grupal.

D’altra banda, l'aixecament progressiu de les restriccions COVID per a realitzar activitats extraescolars, sumat a la represa del Programa a 3 espais més (13 en total), han facilitat el

El PAE, actiu a 9 municipis de Catalunya, de nou ha estat reconegut i valorat com un recurs educatiu innovador de referència per a centres i entitats educatives.

La situació de pandèmia viscuda i sostinguda durant el 2020 i 2021, ha evidenciat les necessitats educatives dels infants i joves i la idoneïtat de l’aquesta proposta d’acompanyament educatiu: oferir-los un suport a l’estudi - perquè consolidin uns hàbits d’estudi -, i alhora acompanyar-los perquè desenvolupin i integrin competències socioemocionals. Aquest ha estat el focus de la intervenció educativa de l'equip de més de 100 educadors que han fet possible el Programa el 2021, ajudant a infants i joves a guanyar autonomia i millorar el seu benestar per a que puguin desenvolupar els seus talents.

Saber-ne més

Estudiants

Escoles Tàndem

El programa Escoles Tàndem impulsa la col·laboració entre un centre educatiu i una institució de referència amb la voluntat de singularitzar l’escola en un procés d’innovació que posi l’alumnat al centre. Treballant al costat dels equips directius i els claustres, per transformar, des del lloc on es troben, la manera d’ensenyar i d’aprendre. Parlant de les necessitats de l’alumnat, de metodologies, d’horaris, de motivació, del benestar dels equips docents, de la comunitat educativa, i pensant sempre en la sostenibilitat a llarg termini dels projectes.

El 2021 es va dur a terme l’activitat Llum, a l’Escola Font de la Pólvora de Girona Est, on s’apostà per dur a terme, durant dues setmanes, una experiència d’immersió artística que va vehicular el treball per projectes del centre. Va comptar amb la presencia de sis creadors: Xavi Bové, Lidia Zoilo González (Macarena Recuerda Shepard) i Sofia Asencio, Quim Ribalta (El Bombetó), Kerstin von Porat (Animamundi Teatre) i Ana Párraga (Rojo Tierra); dos entitats culturals: Museu del Cinema de Girona i Teatre de Salt; i Cel Obert, empresa de divulgació científica. Es tractà d’un pas més en l’aplicació de les estratègies fomentades pel projecte Tàndem per impulsar la innovació del centre en l’eix metodològic.

També s’ha continuat amb els Tàndems formats per l’Escola El Turó i el Museu Picasso de Barcelona (finalitzat a juny), i l’Escola Font de la Pólvora, l’Escola Vila-Roja, l’Escola Sagrada Família, amb Temporada Alta, la Fundació Ciutat Invisible i la Fundació Girona Est a Girona. I al setembre es van incorporar els Tàndems formats per l’Escola Alexandre Galí amb el British Council i l’Escola Mercè Rodoreda amb el Teatre Nacional de Catalunya.

Saber-ne més

0

Alumnes i profressors

Col·legi Oms i de Prat

L’Oms i de Prat de Manresa ha seguit treballant aquest 2021 amb força i il·lusió, la renovació del seu projecte pedagògic i la transformació progressiva dels seus espais per facilitar la innovació educativa.

Al setembre s’ha iniciat la col·laboració amb el projecte NEST (Novice Educator support and Teachers), finançat amb fons europeus. NEST és un projecte de recerca a nivell europeu, juntament amb centres d’Àustria, Bèlgica, Bulgària, Romania, i amb el suport de la Universitat Alemanya UDE, i consisteix en crear la figura del mentor entre el professorat experimentat com a agent clau en el procés de formació i acompanyament a docents novells.

En el marc del projecte Etwinning Erasmus Be active be happy, el mes d’octubre, l’alumnat de 2n d’ESO ha viatjat a Croàcia on han treballat hàbits saludables en el món digital i de l’alimentació, conjuntament amb alumnes provinents d’Alemanya, Lituània, Suècia, Croàcia i Turquia.

Durant aquest curs també s’ha signat un acord de col·laboració amb l’Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC) que suposa que el col·legi aculli als i les estudiants de l’ESMUC perquè completin el pràcticum 1 i 2 del grau de pedagogia musical. Durant el primer trimestre del curs l’alumna assignada va iniciar col·laboracions amb els especialistes de música de totes les etapes treballant el cant coral i aportant una visió diferent del treball de la música a l’aula.

El col·legi es manté com un dels millors valorats i sol·licitats de la ciutat de Manresa com ho demostra el fet que durant el procés d’inscripció es van cobrir el 100% de les places ofertes en primera opció.

Saber-ne més

Estudiants

Impuls al talent musical

La Fundació Catalunya La Pedrera està compromesa amb el foment del talent i les vocacions, també artístiques i musicals. En aquest àmbit, durant l’any 2021 s’han pogut reprendre, encara de manera tímida degut a les restriccions de la COVID, algunes activitats culturals. Entre elles una versió reduïda de La Pedrera Jazz, el cicle de concerts que es fa durant l’estiu al terrat de La Pedrera. També s’ha pogut acollir el concert de tancament del festival Bachcelona.

Saber-ne més

0

Alumnes i profressors